WAT KAN ER WEER!

Er kan gelukkig weer van alles. Na een periode van weinig activiteiten is er een nieuwe start mogelijk. Fijn om weer aan de gang te kunnen met oude en ook nieuwe vrijwilligers. Optrommelen kan gelukkig ook weer. Net als vele activiteiten vanuit het buurt- of dorpshuis. Hieronder nog een aantal leuke ideeën vanuit het land, in coronatijd, maar die ook nu prima georganiseerd kunnen worden.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Om op ideeën te komen hebben we hieronder 10 leuke tips verzameld van activiteiten in het land.

1. Wichtelen

Wichtelen is het geven van kleine attenties, kleine cadeautjes, verstopt onder iemands kussen of in een schoen of sok. Het is in de Scandinavische landen traditie om op Sint Maartensdag lootjes te trekken, zoals wij dat wel doen met Sinterklaas.

Het wichtelpoppetje, ook wel tomte genoemd, is een wezen uit de oorspronkelijke Scandinavische folklore. Het wichtelmannetje staat voor naastenliefde, warmte en gezelligheid.

 

wichtelen1

Wichtelen voor iemand anders

Zonder lootje kan het ook. Hiervoor gebruik je dit zelfgemaakte poppetje. Degene die het wichtelpoppetje vindt, mag dan wichtelen voor iemand anders en laat daar het wichtelpoppetje weer achter. En zo naar de volgende. Deze manier is wat anoniemer en verrassender.

Deze traditie is heel leuk om te doen, het brengt mensen dichter bij elkaar en het verrassingselement is ontzettend grappig en zorgt geheid voor blije gezichten. Iets wat we wel kunnen gebruiken in deze donkere en rare tijd.

2. Nieuwsbrief of wijkkrant aan de deur

Vaak gaat een nieuwsbrief, wijk- of dorpskrant digitaal de deur uit. Superhandig natuurlijk. Hoe leuk is het om dit eens huis-aan-huis te doen. Tijd voor een persoonlijk praatje met de bewoners, het zorgt voor een contactmoment en dat is soms meer waard dan je denkt!

3. Fietsen door stad of dorp

1-Fietsen door stad of dorp

Organiseer een leuke verassende fietstocht die mensen verspreid over de dag kunnen maken. Regel een paar coffee-to-go plekken voor wat lekkers en voor een praatje. Je kunt de fietsroute nog wat interessanter maken met informatie over de geschiedenis van bijzondere plekken/gebouwen.

4. Plannen maken

De tijd genomen om eens na te denken over de tijd dat het wel weer kan? Misschien dan weer een feest organiseren in wijk of dorp? Vooral ook tijd gehad om de wat stoffige materie aan te pakken. Denk aan plannen in het kader van woningbouw, de energietransitie, het vergroenen van de buurt of van wat er ook gaat spelen op de langere termijn

5. Fotowedstrijd in wijk of dorp

Organiseer een fotowedstrijd bv. met als thema: de seizoenen. Selecteer de mooiste foto’s, laat ze afdrukken en maak er een pakje ansichtkaarten van. Verspreid ze huis-aan-huis, al dan niet tegen betaling. Voorbeeld: Groeten uit Overschild.  [foto: ansichtkaart Groeten uit Overschild]

Voorbeeld:Groeten uit Overschild 2 Fotowedstrijd VOORKANT LR

6. Online quiz of bingo

Houd een online quiz of bingo. Eventueel met prijzen die je vanuit het buurt- of dorpshuis laat bezorgen. Dit kun je organiseren via Livestream op YouTube.

 

bingo

7. Soep op de stoep

Een initiatief ontstaan in Borger-Odoorn dat in samenwerking met FC Emmen en omroep MAX landelijk bekend werd. In vele gemeenten kreeg dit idee navolging. Met de ‘soepbus’ langs ouderen en mensen met een beperking voor een kopje soep en een praatje. Een mooi middel om aan elkaar te laten zien dat we naar elkaar omkijken, zeker nu in de coronatijd.  Pluspunt: het versterkt de samenwerking tussen verschillende organisaties/bedrijven en zorgt voor een zeer gewaardeerde inzet van de vrijwilligers.

  Zie hier het filmpje

8. Boekje over wijk of dorp

Even tijd gehad om achter de schermen te werken aan een boekje? Een verzameling van alle lokale ondernemers en voorzieningen. Handig voor nieuwe inwoners. Het boekje kun je eventueel aanvullen met interviews van buurtgenoten, puzzeltjes, een wijk- of dorpslied en/of mooie kiekjes. Om het boekje te bekostigen vraag je sponsoring van de bedrijven die worden opgenomen in het boekje. Ken je een medebewoner die mooi kan schrijven en iemand die iets met de vormgeving kan doen? Geheid dat jullie boekje een hit wordt.

9. Verhalenbundel

  Geef een album of blanco boek door (van buur tot buur) om verhalen op te schrijven van vroeger en nu over de straat, de wijk of het dorp.

Verzamel zo leuke anekdotes en andere herinneringen. Vind iemand die hier een boekje van kan maken (kan bv. via www.probook.nl ) en laat het drukken op bestelling. Leuk opgefleurd met foto’s van vroeger en nu.

 

 

 

 

10. Toch aan de gang met de wijk-of dorpsvisie

In Steenwijkerwold zijn ze, ondanks de beperkingen, toch aan de gang gegaan met de Dorpsvisie. Dankzij de ‘Optrommelacties’ is er veel input van inwoners van het dorp. Deze methode is ook prima in te zetten zonder dat mensen fysiek bij elkaar komen. Aan de deur zijn huis-aan-huis de Optrommels verspreid. Werkgroepen zijn aan de slag gegaan om de ideeën en de wensen verder uit te werken. Dat doen ze zoveel mogelijk online of overdag met een beperkt aantal mensen. Zo kun je toch de betrokkenheid stimuleren en mensen laten meedenken

Zie ook: link naar Steenwijkerwold op de site.